Genius la grădiniță #16 Tu ești mămica mea?

de Oana Paraschiv07 martie 2024
Genius la grădiniță #16 Tu ești mămica mea?

Spune-mi dacă nu-ți amintești și tu de luna martie la grădiniță? Felicitări, poezii, cântecele, serbare, toate în cinstea cele mai dragi persoane, mama.

Eu și acum aud versurile în dar ți-am adus inima/ și crede-mă mămico, un dar mai frumos nu se putea și sunt mai mult decât convinsă că îți sună și ție cu aceeași ușurință în memorie.

Descopăr cu bucurie că deși au trecut mai bine de 20 de ani de când eram mică și celebram ziua mamei, într-un cadru organizat, sub îndrumarea dragei mele educatoare, lucrurile se păstrează cu aceeași însuflețire și azi în rândul copiilor.

Săptămâna aceasta a fost dedicată exclusiv mămicilor, așa că nu se putea să nu aleg o lectură cu și despre iubirea pentru mama, mai exact Tu ești mămica mea? scrisă și ilustrată de P. D. Eastman.

Cărticica pe care am ales-o surprinde atât de frumos relația copil-părinte, personajele principale fiind o pasăre și puiuțul ei.

Mămica pasăre, prezentată atât de drăgălaș în ilustrații, cu un batic roșu cu buline albe pe cap, are grijă ca micul ou să se păstreze cald pentru ca puiul ei să iasă curând. Și tocmai pentru că momentul în care puiul trebuie să iasă se apropie, pasărea mămică, cu grija ei maternă merge să îi caute repede ceva de mâncare. Dar puiul iese mai repede decât se aștepta mămica și din păcate nu este în cuib în acel moment.

Prima întrebare a puiului, care surprinde de fapt intriga poveștii, este copleșitoare: Unde e mămica mea? Iar pentru că nu o zărește prin împrejurimi, hotărăște să plece în căutarea ei.

Pentru că încă nu știa să zboare, puiul pornește la pas în căutarea mămicii, pe care nu o văzuse niciodată, dar acest lucru nu l-a împiedicat să pornească în aventură, neștiind de fapt pericolele la care se expunea.

În carte descoperim prin ilustrații că în timp ce mama se chinuie să scoată o râmă din pământ, drept gustare pentru puiul ei, acesta trece fără să realizeze chiar pe lângă ea. În drumul lui întâlnește un pisoi pe care îl întreabă înduioșător Tu ești mămica mea?, dar pentru că pisoiul nu scoate o vorbă își continuă căutarea.

Să nu credeți că a fost ușor. Pentru că puiul era foarte derutat a adresat întrebarea Tu ești mămica mea? unei găini, unui dulău, unei văcuțe, ba chiar și unei mașini.

Toate aceste încercări, din care nu reușește să își găseasca mămica, îl fac pe pui să se întrebe dacă el chiar are o mămică, lucru care i-a emoționat tare pe copii și chiar au început să strige la puiuț că tocmai trecuse pe lângă ea.

Din fericire puiuțul nu se descurajează și pornește din nou în căutarea mamei. Întâlnește mijloace de transport, dar cel mai amuzant pentru copii a fost când puiul a strigat după un avion care tocmai decola. Printr-o întâmplare fericită, puiul ajunge din nou în cuib, ajutat de un excavator.

Mare bucurie a fost în sala de grupă când copiii au văzut că mama pasăre s-a întors și și-a găsit puiul în cuib. Răspunsul puiului la întrebarea mamei Știi cine sunt? este delicios, dar sunt de părere că v-am dat destule detalii despre conținutul cărții, finalul vă rămâne ca sarcină de îndeplinit.

Am încercat în acest an să sărbătorim ziua mamei într-un mod mai atipic. Ce vreau să spun? Mai exact, le-am chemat pe mămici să le prezentăm spectacolul conceput în cinstea lor, dar cel mai mult să le reamintim că și ele sunt copii, că și ele sărbătoresc ziua mamei și le-am propus un exercițiu de imaginație, prin care au călătorit cu pași timizi și emoționate pe urmele copilăriei.

Cu alte cuvinte, copiii le-au făcut pe mămici să își ia în serios unul dintre rolurile sociale, pe care cu toții le jucăm în viața asta, suntem soții, mame, angajate, prietene, dar rolul pe care mamele au fost invitate să-l joace a fost cel de copil, pentru că toată viața, oricât de matur ai fi, vei fi întodeauna copilul părinților tăi.

Mai exact au avut de accesat cu ochii minții mirosuri din copilărie, obiceiuri, imaginea mamei lor tinere, jocurile din copilărie, gusturile copilăriei, dar și când au rostit ultima oară Te iubesc, mama! cu voce tare.

Mesajul copiilor către mamele lor a fost și despre puterea exemplului, despre modul de manifestare a iubirii de care cu siguranță și mămicile își vor dori să aibă parte atunci când copiii lor vor fi adulți.

Pe lângă călătoria în copilăriile lor, copiii au mai avut o rugăminte:

A fost de departe un moment emoționant în care vă mărturisesc s-au șters multe lacrimi.

Cartea le arată copiilor rolul mamelor în viața lor. Aceștia prin intermediul personajelor descoperă că mămica își hrănește puiul, are grijă să îi fie cald, are grijă să se simtă iubit și protejat, la fel cum și mămicile lor fac aceste lucruri pentru ei.

Dar pe lângă asta, le mai arată și iubirea puiuțului pentru mama lui, iubire datorită căreia își învinge orice frică și pornește în căutarea ei.

Și profit de faptul că mama mea o să citească acest articol, vreau să îi transmit un strop din dragostea mea de fiică.

 TE IUBESC, MAMA!

 

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

P. D. Eastman
Autor
P. D. Eastman
P.D. Eastman (1909 – 1986) a fost un scenarist, ilustrator și autor de cărți pentru copii american. A lucrat mulți ani pentru studiourile de animați...
mai multe
Recomandări (120) Genius la grădiniță (18) Interviuri (9) Noutăți (29) Titluri în focus (109) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (75)
Genius la grădiniță #18 Legenda jocului Piatră, Foarfecă, Hârtie
Genius la grădiniță #18 Legenda jocului Piatră, Foarfecă, Hârtie de Oana Paraschiv 19 martie 2024
Nu cred că există copil sau adult care să nu fi jucat cel puțin o dată jocul piatră-foarfecă-hârtie. Că îl jucai în curtea școlii, în fața blocului sa...
Mai multe
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte de Oana Paraschiv 13 martie 2024
Dacă ți-aș spune că ceea ce urmează să citești te-ar surprinde, m-ai crede? Ai mei curioși au fost mai mult decât nerăbdători să descopere ce poate fi...
Mai multe
„Trolul cu trei iezi” - O poveste amuzantă pentru toată lumea (cu excepția trolilor)
„Trolul cu trei iezi” - O poveste amuzantă pentru toată lumea (cu excepția trolilor) 21 februarie 2024
Barnett și Klassen și-au dat întâlnire pentru o reinterpretare a poveștii clasice despre un trio de iezi de dimensiuni diferite (familia Gruff) și un...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART