Corpul tău întors pe dos. Ce se întâmplă cu corpul tău când faci mișcare
Se spune că mișcarea, prin efectele sale benefice, ar putea înlocui orice leac, însă toate leacurile lumii, la un loc, nu ar putea vreodată suplini efectul mișcării. De ce? Pentru că medicina sportivă reprezintă una dintre singurele ramuri de activitate din domeniul sănătății publice care reușește să acopere, simultan, principalele trei obiective ale actului medical: prevenție, terapie și recuperare. Mișcarea nu este doar o formă de terapie, ci și una de cunoaștere și autoeducare.
Corpul uman este o mașinărie în permanentă mișcare a cărei combustibil (molecula de ATP) este produs de către mici uzine energetice numite „mitocondrii”. Aceste mitocondrii nu pot funcționa optim fără un aport adecvat de hrană, chiar dacă în anumite condiții pot consuma și din depozitele de rezervă ale organismului. Totuși, dat fiind faptul că organismul nostru trebuie să întrețină zeci de procese care au loc simultan, aceste rezerve sunt consumate destul de rapid.
Corpul uman – un Univers într-un Univers mai mare
Modul în care funcționează corpul uman poate fi asemănat, într-o mare măsură, cu dinamica unei societăți contemporane. În lumea modernă, fiecare dintre noi îndeplinește o anumită funcție, are un anumit rol bine stabilit care presupune îndeplinirea anumitor sarcini. Asta fac și celulele noastre – sunt specializate. Unele îndeplinesc funcții de apărare, control, semnalizare, altele sunt cărăuși și transportă substanțe, unele realizează interconexiuni între diferite celule, pe când altele așteaptă momentul oportun intrării în. Este o efervescență uimitoare!
Celulele care îndeplinesc aceleași funcții și se asemănă din punct de vedere structural (poartă „aceeași uniformă”) se grupează în ansambluri biologice numite „țesuturi”. Este ca și cum toate se-adună la birou, într-o companie, și lucrează spre îndeplinirea și atingerea aceluiași obiectiv. Este destul de simplu, nu? Există o sinergie, totuși, între diferitele tipuri de celule, funcțiile acestora completându-se mai degrabă decât excluzându-se. Următorul nivel este reprezentat de organe care, la rândul lor, se grupează în sisteme de organe, cele din urmă conlucrând spre îndeplinirea unei funcții biologice precise (digestia, spre exemplu, cu tot ce presupune aceasta).
Mușchi, oase, pârghii și multă, multă energie
Este cert faptul că mișcarea este absolut necesară și, de altfel, are doar beneficii. Evident, este vorba despre mișcarea dozată corespunzător, în acord cu abilitățile motrice ale fiecăruia dintre noi. În esență, copiii nu-și pot coordona foarte bine, cel puțin în primii doi ani de viață, segmentele corporale. Totuși, încetul cu încetul reușesc să facă acest lucru, în special dacă se apelează la modalități de consolidare și rafinare a activității corporale: chiar și împinsul unei cutii, mersul de-a bușilea și jucatul cu mingea stimulează extraordinar dezvoltarea acestora.
Mișcarea asigură faptul că micuțul se va dezvolta corespunzător, ajungând ca în adolescență să dețină deja aptitudinile necesare pentru a se integra într-un colectiv reglementat de anumite reguli sociale. Nu doar că dezvoltă musculatura, întărește oasele, stimulează sistemul imunitar, anduranța, funcția respiratorie și imunitară, dar, prin mișcare, un copil se autoeducă, își descoperă punctele forte și punctele slabe. Mișcarea reprezintă o formă de terapie, de relaxare, dincolo de efectele benefice pe care le are asupra celorlalte sisteme ale corpului.
Mișcarea – momentul în care celebrezi de ce este capabil corpul
Mișcarea ar trebui să fie parte integrantă în viața fiecărui copil. Primul pas spre cunoaștere îl reprezintă jocul, iar jocul ar trebui să presupună nu doar siguranță și atenție, ci și familiarizarea cu diferitele părți ale corpului. În esență, corpul uman este deosebit de complex, iar cantitatea de informații disponibile în mediul online este covârșitoare. Cu toate acestea, a-i explica micuțului tău cum funcționează și ce este corpul uman este destul de complicat: este vorba despre a găsi cea mai simplă formă prin care să-i oferi informații, ce-i drept, deloc simple.
Însă, cărțile sunt cel mai bun pretext pentru a explica celor mici importanța unor teme care țin de sănătate și de corpul uman. Autorii care scriu cărți de popularizare a științei pentru copii dețin toate aptitudinile necesare pentru a ști cum să livreze informațiile într-un limbaj accesibil, lipsit de elemente de jargon specifice, greoaie, astfel încât acestea să fie accesibile oricărui neinițiat în domeniu. Cred cu tărie în puterea informativă a cărților care vizează acest domeniu și am certitudinea că un copil informat va deveni un adolescent integru!
Indiferent de vârsta copilului tău, cu siguranță există acea carte care te va ajuta să-i explici acestuia – într-un mod clar, educativ, precis și fără ocolișuri, dar păstrând, în același timp, limitele vârstei – tot ce trebuie să știe despre corpul uman și minunatul mod în care acesta funcționează. Ajutându-te de cărți educative, distractive, care respectă realitatea științifică și reușesc „să o ambaleze” într-o formă viabilă, pe înțelesul celor mici, nu doar că le vei insufla curiozitatea spre a descoperi mai multe, ci și cunoștințele necesare pentru a-și înțelege corpul!
Iată ce cărți n-ar trebui să lipsească de pe raftul oricărui mic învățăcel:
Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman de Tish Rabe
O carte ce reușește să combine talentul narativ al autorului cu concepte privitoare la corpul uman, curiozități, într-un ton adecvat copiilor. Vor învăța despre ce anume le asigură capacitatea de a sări și vorbi, ce sunt articulațiile, de ce amețești după ce te învârți – un adevărat tur minunat, ghidat de un autor care știe ce spune, în interiorul corpului uman! Ilustrațiile lui Aristides Ruiz reușesc să capteze atenția micuțului, în timp ce este purtat într-o aventură cu submarinul „Înăuntrul-lui-Afară”, alături de Cotoi cu Pălărioi, un adevărat profesor!
Cartea este recomandată copiilor cu vârsta de +4 ani.
Teatrul corpului uman de Maris Wicks
Volumul acesta este o carte din categoria benzilor desenate, Maris Wicks fiind cunoscută în special pentru acest gen de cărți. Se adresează copiilor puțin mai mari, întrucât subiectele abordate sunt ceva mai complexe. Povestitorul ei este un schelet care povestește totul despre componentele corpului uman, nivelurile sale de organizare, curiozități privitoare la fracturi, entorse, răceli, tăieturi, cum se manifestă pubertatea și chiar cum apar bebelușii. În același timp, oferă sfaturi înțelepte legate de alimentație, igienă și siguranța personală!
Cartea este recomandată copiilor cu vârsta de +7 ani.
Tare, încetișor, în șoaptă de Romana Romanyshyn, Andriy Lesiv
O carte care îți pune la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie – în forma cea mai accesibilă și ușor de înțeles formă – pentru a-i explica micuțului minunata lume a sunetelor: cum funcționează urechea umană, cum sunt clasificate vocile, ce este un decibel, care este treaba cu limbajul semnelor și tot ce ține de sunetele din jurul nostru: vocea umană, zgomotele pe care le produce corpul uman în anumite momente, primele sunete auzite în pântecul mamei și tot ceea ce poate fi perceput de urechile noastre.
Cartea este recomandată copiilor cu vârsta de +7 ani.
Văd, nu văd, întrevăd de Romana Romanyshyn, Andriy Lesiv
Acestă carte se numără printre câștigătoarele unuia dintre cele mai importante concursuri de design de carte din întreaga lume, organizat de Stiftung Buchkunst - The Best Book Design from all over the World 2019. Scrisă într-un stil pedagog, educativ, cartea oferă informații privitoare la modul în care diferite animale văd lumea, explicații ale limbajului Braille, în timp ce sunt abordate diferite subiecte legate de felul în care percepem și vedem lumea înconjurătoare, o lume a culorilor, formelor și stimulilor dintre cei mai efervescenți!
Cartea este recomandată copiilor cu vârsta de +8 ani.