Genius la grădiniță #14 Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman

de Oana Paraschiv21 februarie 2024
Genius la grădiniță #14 Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman

Am plecat cu micii exploratori (acesta fiind și numele grupei) într-o minunată călătorie a corpului uman. Am găsit un ajutor în cartea intitulată Înăuntrul-Afarei tale. Totul despre corpul uman scrisă de Tish Rabe și ilustrată de Aristides Ruiz.

Călătoria începe alături de un cotoi, pe numele lui Cotoi cu Pălărioi, care ne invită într-o aventură cu submarinul său numit Înauntrul lui Afară.

În submarin vom afla secretul corpului uman, cum funcționează, ce funcții are fiecare organ, iar faptul că explicațiile sunt în rime fac ca informațiile să fie și mai ușor de urmărit.

Cotoi cu Pălărioi începe cu explicațiile despre creier, în care cei mici află care este rolul acestuia, faptul că este format din două emisfere, ce controlează fiecare emisferă, dar și dimensiunea creierului - poți vedea cam cât de mare-i, dacă pui pumn lângă pumn.

Urmează explicații asupra scheletului uman care este foarte amuzant descris în carte cu ajutorul unor personaje - cuplul Felete din ținutul Vivizor. Astfel cei mici vor descoperi că avem 206 oase care alcătuiesc scheletul: oase scurte, plate, moi sau chiar curbate. Copiii află și despre articulații, unde se găsesc, dar și despre rolul acestora.

În imagini, aventura copiilor în submarin este prezentată ca o vizită la muzeu în care băiețelului și fetiței, personajele din carte, le este prezentat interiorul corpului uman sub forma unor tablouri, figurine, videoclipuri, ilustratii captivante reprezentate pe înțelesul copiilor.

După analiza scheletului urmează coloana vertebrală cu nervii interiori - nervi spinali ceare au un rol locomotor.

Urmează o frumoasă explicație asupra celor cinci simțuri, fiecare fiind surprins atât de sugestiv prin intermediul explicațiilor, dar mult mai ușor de înteles aș spune eu prin intermediul ilustrațiilor pline de detalii, lucru care îi ajută pe cei mici să înțeleagă legătura dintre limbă și creier spre exmplu.

La gust vor găsi un stand cu murături și înghețată, dar și o pancartă cu limba, inscripționată cu fiecare zonă a acesteia responsabilă cu detectarea celor patru gusturi principale (dulce, sărat, acru și amar). Astfel, vor afla că gustând din înghețată cu vârful limbii, care este responsabil cu detectarea alimentelor dulci, papilele gustative vor transmite îndată creierului ce a simțit.

Din aventura cu submarinul copiii vor mai afla și despre miopie, dar și despre cei care nu văd bine de aproape, având prezentată în carte și soluția în astfel de probleme.

La capitolul mușchi, am descoperit un lucru foarte interesant: faptul că îți folosești mai mulți mușchi când te încrunți decât atunci când zâmbești. Am suprins câteva zâmbetele la aflarea acestei informații. De asemenea, am aflat că sunt 600 de mușchi în corpul uman, dar și că cel mai important mușchi este inima.

Circulația sângelui în corp este de asemenea explicată copiilor: sângele-n doar un minut, face-un tur complet prin tine.

Aventura prin interiorul submarinului continuă cu explorarea globulelor, în care atât Cotoi, cât și copiii au costume de scafandru.

În acest moment al povești copiii înțeleg rolul globulelor, dar și cum ele se luptă atunci când sunt bolnăviori. La capitolul respirație au și explicația verbului a inhala, pe lângă explicația întregului proces. Aventura continuă în stomac și intestine. Au fost uimiți când au aflat că că la noi în stomac e hrană ce-am mâncat-o acum trei zile.

Înainte de finalul călătoriei copiii vor decoperi rinichii și rolul acestora. Am fost surprinsă când am găsit la finalul cărții o listă de cuvinte însoțite de explicație, un fel de anexă a cărții pentru cuvintele necunoscute (intestin, pompă, timpan).

Cartea este o mică enciclopedie a corpului uman, potrivită pentru micii curioși, dornici să descopere tainele necunoscute ale corpului uman.

Educatoare fiind, o recomand cu drag colegelor mele, fiind perfectă în cadrul temei „Corpul uman”, vă va ajuta mult să îi faceți pe cei mici să înțeleagă complexitatea și rolul fiecărui organ în termeni foarte accesibili lor.

Le-o recomand cu drag și părinților, este o lectură interesantă și captivantă care îi va fascina pe copii.

Aventura cu submarinul s-a terminat, dar aventura în descoperirea de noi informații despre corpul uman a continuat în sala de grupă. Astfel au avut la dispoziție mai multe jocuri legate de cele descoperite în carte.

Jocul simțurilor în care au avut ca sarcină să asocieze jetoanele cu organele de simț potrivite.

Pe lângă jocul simțurilor au avut și un joc de masă - Găsește locul potrivit - în care au trebuit să găsescă locul specific fecărui organ.

Activitatea practică a presupus asamblarea mai multor bețișoare de ureche pentru a realiza scheletul uman.

Întrebarea de o sută de puncte a venit când mă așteptam mai puțin: Avem două sute șase bețișoare?

 

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Recomandări (120) Genius la grădiniță (18) Interviuri (9) Noutăți (29) Titluri în focus (109) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (75)
Genius la grădiniță #18 Legenda jocului Piatră, Foarfecă, Hârtie
Genius la grădiniță #18 Legenda jocului Piatră, Foarfecă, Hârtie de Oana Paraschiv 19 martie 2024
Nu cred că există copil sau adult care să nu fi jucat cel puțin o dată jocul piatră-foarfecă-hârtie. Că îl jucai în curtea școlii, în fața blocului sa...
Mai multe
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte de Oana Paraschiv 13 martie 2024
Dacă ți-aș spune că ceea ce urmează să citești te-ar surprinde, m-ai crede? Ai mei curioși au fost mai mult decât nerăbdători să descopere ce poate fi...
Mai multe
Genius la grădiniță #16 Tu ești mămica mea?
Genius la grădiniță #16 Tu ești mămica mea? de Oana Paraschiv 07 martie 2024
Spune-mi dacă nu-ți amintești și tu de luna martie la grădiniță? Felicitări, poezii, cântecele, serbare, toate în cinstea cele mai dragi persoane, mam...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART