Genius la grădiniță #5 Renul Porc
Dacă crezi că această poveste este despre un ren să știi că te înșeli, la fel cum te înșeli și dacă crezi că este despre un porc.
Porc este de fapt numele unui cățel, personajul principal al cărții Renul Porc scrisă și ilustrată de Aaron Blabey. Îl găsim pe Porc pe coperta cărții, prezentat într-o notă amuzantă, având expresia unui cățel nedumerit și confuz, dar pregătit de venirea Crăciunului, cu o căciuliță tematică pe cap și cu un glob roșu pentru decorat brăduțul.
Povestea începe cu o scrisoare simpatică adresată Moșului, frumos redactată, cu formula de adresare și de încheiere, cuvinte magice precum Mulțumesc, Te rog și un dulce Te iubesc mult de tot în încheiere.
Oare Moșul să nu țină cont de cerințele celui care a redactat scrisoarea? Asta rămâne de văzut, cert este că lucrurile clar ar fi stat altfel dacă scrisoarea lui Porc ar fi arătat precum simpatica scrisoare a lui Trevor, prietenul lu Porc.
Porc era tare nerăbdător să primească muuulte cadouri și o listă își făcuse - una atipică. Lista lui Porc începe cu VREAU și se termină cu... greu de spus, lista lui pare că nu are sfârșit.
Copiii au fost fascinați și impresionați în același timp când le-am citit o parte din cele enumerate de Porc în lista lui - de la ponei, unincorni, insulă, la puterea de a fi invizibil și multe alte cerințe, care mai de care mai năstrușnice.
Cum lista a fost făcută, lui Porc nu i-a rămas altceva de făcut decât să îl aștepte pe Moș Crăciun.
Pentru că Porc reprezintă de fapt imaginea nerăbdării și încăpățânării, acesta hotărăște că el nu este un puturos și un somnoros și îl va aștepta pe Moș lângă brad.
Așteptarea a fost lungă, dar Moșul a sosit, teancul de cadouri a fost lăsat, iar când Moșul se pregătea să plece cineva strigă după el... era Porc cel nemulțumit, cerând cu disperare MAI MULTE DARURI.
Porc nu doar că i se adresează nepoliticos Moșului numindu-l amice și cerându-i și mai multe cadouri, dar îl și „capsează” pe Moș, agățându-se de pantalonii acestuia. Astfel, Porc devine și el un „ren” pentru că rămâne agățat de pantalonii Moșului atunci când renii țâșnesc în zbor cu sania.
Imaginea cu Porc, care din nefericire cade în gol, reprezintă imaginea lăcomiei. Aici este punctul poveștii în care copiii înteleg consecințele unui astfel de comportament. Este de fapt morala poveștii - lăcomia nu aduce nimic bun, ba din contră.
Porc este salvat de o minune, iar atunci când cade nu se lovește. El aterizează în vârful unui brad, în locul unui înger, fapt care evidențiază în mod ironic comportamentul lui Porc, care este departe de a se comporta precum un înger.
Povestea le arată copiilor un exemplu de așa nu în întruchiparea lui Porc, care este lacom și nepoliticos și care, din cauza comportamentului său, nu ajunge într-o situație plăcută.
Copiii au parte și de un bun exemplu în imaginea lui Trevor care preferă să îl roage pe Moș, fiind de fapt modest și politicos și care, datorită comportamentului său, primește multe cadouri.
Cartea se încheie cu lista nesfârșită a lui Porc pe care micuții au fost fascinați să o asculte.
Pentru că odată cu povestea lui Porc au descoperit care este cea mai frumoasă modalitate de a îi scrie Moșului o scrisoare, ne-am pus pe treabă și fiecare și-a realizat scrisoarea pentru Moș Crăciun.
Vreau să vă mărturisesc că discuțiile pe baza listei lui Porc au fost cel puțin interesante. Cei mici au reflectat la ce își doresc, dacă au nevoie sau dacă ceea ce își doresc este peste puterea Moșului, dar și lucruri pe care le-au regăsit în lista lui Porc, un băiețel având curiozitatea, justificată de altfel, Ce făcea cu patru skabord-uri?.
Dorința lui Porc de a avea o girafă ca animal de companie nu a fost deloc înteleasă de micuții mei: Unde să ții o girafă? Poate doar să ai un palat sau Ar sta cocoșată săraca.
Iubesc partea de discuții avută cu ei după momentele de lectură, desi sunt ai mei și îi cunosc, mereu mă surprind cu întrebări, idei sau concluzii. Vă mărturisesc, unele sunt chiar pline de înțelepciune.
Realizarea scrisorii pentru Moș Crăciun a fost activitatea practică pe baza poveștii.
Pentru cei curioși care vor să știe ce lucruri au desenat și au scris copiii pentru Moș Crăciun (fiecare cum s-a priceput), vă las mai jos o listă:
- diamante
- set de Bakugan
- rubine
- iepuraș de pluș
- lego Disney
- bebeluș Cicciobello
Dacă aveți acasă un prichindel care se pregătește să îi spună Moșului dorințele lui de Crăciun, vă recomand cu drag cartea Renul Porc. Cei mici se vor gândi de două ori înainte de alegerea cadoului perfect.
Cu drag,
O educatoare
Oana Paraschiv