Știință pe înțelesul copiilor

de Diana Zografi06 septembrie 2022
Știință pe înțelesul copiilor

Dar DE CE? DE CE? DE CE? Ba chiar DA DE ȚE? DE ȚE? DE ȚE? auzim adesea prin casă și, trebuie să recunoaștem, uneori ne e cam greu să răspundem. Oare cum să‑i explicăm unui puștiulică de 3‑4 ani cum s‑au născut stelele și planetele, cum a apărut viața pe Pământ sau din ce e alcătuit corpul nostru? Așa, cu amănunte, pe dinăuntru. E și greu, iar dacă nu ne descurcăm strălucit, puștiul curios o să‑și cam piardă răbdarea. Ei bine, asta nu trebuie cu niciun preț să se întâmple: puștiul n‑o să mai aibă încredere în noi, o să se supere, o să se enerveze sau o să se întristeze – după caz.

 

Ne‑am gândit că ar fi bine să venim în ajutorul părinților, bunicilor și, desigur, al tuturor puștilor curioși, și să publicăm niște cărți care să le explice frumușel, simplu și pe înțelesul lor, cu multe ilustrații simpatice, cum stă treaba cu știința. Așadar, să explice, dar să fie totuși niște povești. Uitați, așa începe minunăția de carte a lui Philip Bunting – Cum am ajuns aici?

 

Cum am ajuns aici?, Philip Bunting, Editura Vlad și Cartea cu Genius

Cum am ajuns aici?, Philip Bunting, Editura Vlad și Cartea cu Genius

 

A fost odată ca niciodată, când întreg universul încăpea într‑un spațiu mai mic decât o portocală...

 

Din câteva trăsături de condei, o pensulă și câteva culori, în doar 32 de pagini, autorul reușește să facă o sinteză incredibil de inteligentă și de atrăgătoare a evoluției universului, de la nașterea lui la nașterea noastră. Iar după ce ne‑am lămurit cum am ajuns aici, așa cum suntem, ne și sperie puțin sau cel puțin ne face să ne gândim ce ar fi putut să fie dacă în această poveste s‑ar fi schimbat un lucru cât de mic – ai fi putut arăta puțin diferit. Iată câteva posibilități:


„La început a fost tăcere“


Apoi sunetul s‑a strecurat în lumea noastră și astăzi suntem înconjurați de cele mai diverse sunete. Și deși pare că totul se schimbă de la o zi la alta, zgomotul naturii a rămas același de când lumea. În cartea Tare, încetișor, în șoaptă, descoperim împreună cu cei mai mici dintre curioși o sumedenie de lucruri despre auz și sunete. Aflăm că există vietăți care au propriul limbaj, cum e țipătul liliecilor care comunică prin ultrasunete, și că unul dintre cele mai gălăgioase animale din lume e crevetele pistolar, care măsoară nici mai mult, nici mai puțin decât cinci centimetri. Dacă într‑o zi, în cine știe ce joc, piciul va avea nevoie să știe câte limbi există în lume, îi veți putea spune că sunt peste șapte mii, dar că, în același timp, în jurul nostru există oameni care comunică într‑un limbaj universal: limbajul semnelor folosit de hipoacuzi.

 

Tare, încetișor, în șoaptă, Romana Romanyshyn, Andriy Lesiv

 

„La început a fost întuneric“


Așa începe o altă poveste extraordinară, de data asta despre văz – Văd. Nu văd. Întrevăd. Știați că vreme de câteva zile bebelușii văd lumea cu susul în jos? Creierul învață mai târziu să întoarcă imaginile pe care le primește de la ochi. Dar ia ghiciți care e cea mai rară culoare a ochilor? Asta e mai ușor – poate și cel mic o să ghicească (e verde). De aici vom afla ce sunt culorile primare și cele secundare. Știați că, în medie, o persoană poate vedea câteva sute de mii de nuanțe? Însă artiștii vizuali pot distinge până la câteva milioane de nuanțe! Ce sunt oglinzile, ce exprimă expresiile faciale, ce sunt ochelarii anaglifici, cum e construit ochiul, ce e microscopul, ce e telescopul, dar și ce sunt găurile negre – despre toate vom afla câte ceva din această carte.

 

Văd, nu văd, întrevăd, Romana Romanyshyn, Andriy Lesiv

 

Biblioteca educațională Cotoi cu Pălărioi


Repejor! Îmbarcați‑vă în cel mai grozav submarin și haideți într‑o aventură nemaivăzută. Submarinul Înăuntrul‑lui‑Afară e gata să vă poarte în cea mai fascinantă călătorie prin corpul uman. Luați‑vă inima‑n dinți și puștiul de mână și... la drum! Submarinul acesta e altfel decât toate celelalte. Veți avea stații de oprire și atunci veți afla cele mai interesante lucruri despre creier, cum se realizează mișcările, care este rolul coloanei vertebrale, dar și unde se formează simțurile. Inima nu e doar plină de iubire. De fapt, e chiar foarte ocupată, pompând într‑un minut tot sângele care circulă prin corp. Nu‑i așa că‑i fascinant? Știe multe Cotoi cu Pălărioi și e dornic să învețe tot ce știe pe oricine care citește Înăuntru‑Afarei tale.

 

Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman, Tish Rabe


Dacă într‑o bună zi aveți dintr‑odată senzația că trăiți sub același acoperiș cu un mic ornitolog, ei bine, nu vă înșelați deloc. Trei‑patru ani pare vârsta marilor curiozități și nimic nu‑i scapă puștiului care abia descoperă lumea. Păsările îl fascinează la fel de mult ca tot ce‑l înconjoară și atunci îi veți putea spune, cu ajutorul jucăușelor versuri ale lui Tish Rabe și a deja îndrăgitului Cotoi cu Pălărioi, foarte multe lucruri despre aceste vietăți. Imaginați‑vă numai ochii măriți de uimire când veți citi împreună din Atlasul penelor că păsările au la fiecare ochi câte trei pleoape sau că rolul păsării din vârful stolului nu e întâmplător! Iar despre pasărea colibri, cea mai mică pasăre de pe Pământ, știați că face niște ouă cât niște semincioare?

 

Atlasul penelor. Totul despre păsări, Tish Rabe


Astea fiind zise, fiți cu ochii pe noi: în curând în colecția noastră veți putea citi cărți despre cei mai mari inventatori, despre Sistemul Solar, despre cele mai mari animale, despre cei mai buni părinți din rândul animalelor, ba chiar și cărți despre dinozauri.

 

Citește mai mult pe #artstagram. Revista online pentru cititori hai hui.

Revista pentru cititori hai hui

Theodor Seuss Geisel
Autor
Theodor Seuss Geisel
Theodor Seuss Geisel a fost un autor cunoscut mai ales pentru cărţile pentru copii semnate cu pseudonimul Dr. Seuss. Printre titlurile sale se numără...
mai multe
Recomandări (120) Genius la grădiniță (18) Interviuri (9) Noutăți (29) Titluri în focus (109) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (75)
Genius la grădiniță #18 Legenda jocului Piatră, Foarfecă, Hârtie
Genius la grădiniță #18 Legenda jocului Piatră, Foarfecă, Hârtie de Oana Paraschiv 19 martie 2024
Nu cred că există copil sau adult care să nu fi jucat cel puțin o dată jocul piatră-foarfecă-hârtie. Că îl jucai în curtea școlii, în fața blocului sa...
Mai multe
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte de Oana Paraschiv 13 martie 2024
Dacă ți-aș spune că ceea ce urmează să citești te-ar surprinde, m-ai crede? Ai mei curioși au fost mai mult decât nerăbdători să descopere ce poate fi...
Mai multe
Genius la grădiniță #16 Tu ești mămica mea?
Genius la grădiniță #16 Tu ești mămica mea? de Oana Paraschiv 07 martie 2024
Spune-mi dacă nu-ți amintești și tu de luna martie la grădiniță? Felicitări, poezii, cântecele, serbare, toate în cinstea cele mai dragi persoane, mam...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART