CĂRȚI PENTRU COPII
CITIM ÎN CĂRȚI
RECOMANDĂRI PE CLASE
AUTORI
Contact Promoții Abonează-te
CĂRȚI PENTRU GIMNAZIU

Viața-i ca dansul pe sârmă:

Istoria lumii în 100 de animale:
IDEI MARI PENTRU OAMENI MICI

Poveste africană:

Sumar coș

Total:

Jurnal din Anul Ciumei

Autor: Daniel Defoe

Id: #3063
  • Publicată în
    May 2020
  • ISBN:
    9786067107166

  • Recomandată

  • hardcover

  • 288 pagini
  • Mărime:
    210x145 mm
  • vezi toate detaliile
Te-ar putea interesa și:

Jurnal din Anul Ciumei

Autor: Daniel Defoe

Id: #3063
Adulți
OFERTA B2B
 
Cea mai detaliată și bine documentată cronică a unei mari epidemii

Începutul anului 1665 - două morți suspecte sunt raportate deja într-o suburbie săracă a Londrei, dar nimeni nu le ia cu adevărat în seamă, fiindcă cine și-ar fi putut închipui că vesteau Marea Ciumă care avea să nimicească, în optsprezece luni, un sfert din populația Londrei, aproximativ o sută de mii de oameni. 

Daniel Defoe avea doar cinci ani când izbucnea al doilea mare val de ciumă neagră din Anglia, însă amintirea morților de pe străzile orașului pustiu, a mirosurilor pestilențiale ale bolii și a urletelor de durere nu l-a părăsit niciodată. Folosindu-se de sursele scrise ale vremii, de abilitățile lui de jurnalist și de talentul literar, Defoe reînvie ororile acelui an în ficțiunea istorică Jurnal din Anul Ciumei, carte publicată în 1722 și considerată de critici cea mai detaliată și bine documentată cronică a epidemiei.

Personajul ficțional al lui Defoe este martorul evoluției devastatoare a bolii, dar și cel care ascultă poveștile terifiante ale supraviețuitorilor pe care îi întâlnește în cale.

 

Dar din toate acestea eu am tras conclizia că molipsirea avea loc pe căi cu neputinţă de descoperit şi că nici un fel de isteţime sau iscusinţă omenească nu putea împiedica răspândirea bolii.


Opinii editoriale

„În Jurnal din Anul Ciumei, Londra este asemenea unei fiinţe sfâşiate de suferinţă." Peter Ackroyd


„O iscusită operă de artă, un aplomb al imaginaţiei."  Anthony Burgess


"Acceptat ca ficţiune, Jurnalul lui Defoe are totuşi valoare de document istoric, constituind cea mai cuprinzătoare şi mai convingătoare relatare asupra Marii Ciume din Anglia. Ca document artistic, Jurnalul, împreună cu Robinson Crusoe, constituie prototipuri ale operelor care arată încleştarea omului – ca entitate individuală sau colectivă – cu forţele tiranice, cu despotismul absurdului, cu primejdia şi spaima de necunoscut." Citește 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre acest roman în articolul de pe blog.

 

„Aşa cum nu mi-am putut reţine lacrimile când am auzit povestea acestui om, tot astfel nu m-am putut reţine să nu-i vin în ajutor. Aşa încât l-am strigat:

—Ascultă, prietene, vino aici. Pentru că te cred că eşti sănătos, îndrăznesc să mă apropii. Uite, ţine, am spus scoţându-mi mâna din buzunar. Du-te şi cheam-o pe Rachel încă o dată, şi dăruieşte-i puţină mângâiere şi din partea mea.

I-am mai dat şi eu patru şilingi şi l-am rugat să-i lase pe piatră şi să-şi cheme soţia.

Nu am cuvinte să zugrăvesc recunoştinţa omului, după cum nici el nu a găsit cuvinte să şi-o exprime, decât prin lacrimile ce-i şiroiau pe obraji. Şi-a chemat din nou soţia şi i-a spus că Domnul a muiat inima unui om străin, care, auzind de nefericirea lor, le-a dat atâta bănet, şi multe altele de acelaşi fel. Şi femeia şi-a arătat recunoştinţa prin semne şi a luat monedele cu bucurie. Din toţi banii pe care i-am cheltuit în acel an, nici unii nu mi s-au părut a fi investiţi cu mai mult folos.”

Descoperă pe blog și alte povești despre solidaritate.

 

Defoe e unul dintre cei mai mari prozatori moderni și, după 300 de ani, lumea încă se întreabă ce-a vrut să facă cu cartea asta. Citește pe blog recomandările de lectură ale lui Iulian Bocai.


Detalii inedite din biografia autorului Daniel Dafoe

 

Daniel Defoe (1660-1731), unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori englezi, a făcut istorie în literatura lumii prin romanul Robinson Crusoe (1719). Considerat unul dintre fondatorii romanului englez, Defoe este un fin observator, preocupat de morala socială şi individuală. Destinat carierei clericale de către un tată lumânărar şi măcelar de tradiţie puritană, îşi schimbă vocaţia religioasă pe negustoria de ciorapişi tricotaje; călătoreşte, cu interese comerciale, în Spania, Germania, Franţa şi Italia, este capturat de piraţi (amănunt perfect autentic şi nu desprins dintr-unul dintre romanele sale), ia parte la răscoala ratată a ducelui de Monmouth, intră în armatele victorioase ale lui Wilhelm al III-lea de Orania, redevine negustor, dă faliment, deschide un atelier de cărămizi, intră în gazetăria politică şi scrie nenumărate pamflete virulente, de gălăgios ecou, de la care i se trage întemniţarea timp de optsprezece luni la închisoarea Newgate, sub dominaţia reginei Anne; este legat în trei zile succesive la stâlpul infamiei, unde e încununat cu lauri de către admiratorii săi; eliberat din închisoare, editează o revistă cu caracter politic, se apropie de guvern și devine agent secret al partidului la putere. În preajma vârstei de 60 ani își începe de cariera de scriitor. În mai puţin de doisprezece ani, îmbogăţeşte literatura universală cu un mare număr de romane nemuritoare şi pune temeliile prozei realiste engleze. A mai scris Memoirs of a Calavier (1720) şi Moll Flanders (1722).
Daniel Defoe avea doar cinci ani când izbucnea al doilea mare val de ciumă neagră din Anglia, însă amintirea morților de pe străzile orașului pustiu, a mirosurilor pestilențiale ale bolii și a urletelor de durere nu l-a părăsit niciodată. Folosindu-se de sursele scrise ale vremii, de abilitățile lui de jurnalist și de talentul literar, Defoe reînvie ororile acelui an în ficțiunea istorică Jurnal din Anul Ciumei, carte publicată în 1722 și considerată de critici cea mai
detaliată și bine documentată cronică a epidemiei.

Vezi mai mult
Acest titlu a apărut în colecția Cărți cult la Editura ART
Traducere din limba engleză, prefață și note de Antoaneta Ralian
Titlul original: "A Journal of the Plague Year"
Victoria Diaconescu
     În anii 1665 – 1666, Londra a fost crunt lovită de epidemia de ciumă bubonică, care a luat viețile a circa o sută de mii de oameni, ceea ce constituia, pe atunci, cam un sfert din populația orașului. În momentul în care a izbucnit molima, Daniel Defoe avea doar cinci ani, ceea ce nu-l împiedică să o...  
Laura Câlțea
     Jurnal din Anul Ciumei, de Daniel Defoe, este un remarcabil document antropologic și istoric, o cronică minuțios detaliată a marii ciume ce a devastat Londra în 1665, cu informații legate de toate aspectele vieții oamenilor în perioada molimei. Defoe face cu o minuție de cronicar o relatare pas cu p...  
Marius Chivu
     Două cărţi clasice, una mai savuroasă decât alta, în traducerea memorabilă a Antoanetei Ralian.  
 
Colecții: Cărți cult
Domeniul: Ficțiune
Autor: Daniel Defoe
Clasificare generala: Librarie Online
Librarie Online: Carti
Clasificare generala: Noutăți
Publicată în: May 2020
ISBN: 9786067107166
Recomandată
Tip copertă: hardcover
Pagini: 288
Mărime: 210x145 mm
 
Cumpărate împreună:
Preț total: 120,70 lei
   
Voturi

0.0 ( voturi )

5
(0)

4
(0)

3
(0)

2
(0)

1
(0)

Ți-a plăcut produsul?

Votează și spune tuturor părerea ta aici
 
 
Din aceeași colecție "Cărți cult"
 
Imprinturile noastre:
Logo arthur
Logo art
Logo paladin
Logo youngart
Logo grafic